Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

KONCERT – RUED LANGGAARD VERSUS CARL NIELSEN

31
OKT

Dato Torsdag d. 31. oktober 2019, kl. 19:00
Sted Ll. Fuglede kirke

I denne koncert med musik for soloklaver konfronteres Carl Nielsen og Rued Langgaard i en dyst på toner.

De to danske komponister er på mange måder hinandens modsætninger. Nielsen (1865-1931) voksede op med en stor søskendeflok under fattige kår på landet, men fightede sig til uddannelse og berømmelse. Langgaard (1893-1952) kom fra et beskyttet borgerhjem som eneste søn af to musikerforældre.
Rued Langgaard var en enspænder i dansk musikliv, og efter opvæksten som vidunderbarn, med debut som orgelsolist som 11-årig og komponistdebut som 13-årig, fik han som helt ung opført meget af sin musik i de største koncertsale i både Tyskland og Danmark.
Men i de sidste 30 år af sit liv følte Langgaard sig mere og mere isoleret - tiden arbejdede imod hans overvejende romantiske og til tider åndeligt prægede musik. Da Carl Nielsen (1865-1931) i samme periode fik status af dansk nationalkomponist kom Langgaard efterhånden til at se Carl Nielsen og hans musik som en fjende, og  i 1948 skrev han sågar korværket Carl Nielsen, vor store Komponist, der er en ondsindet, sarkastisk kommentar til Nielsen. Men selv om Langgaard opfattede ham som en trussel, gav Nielsen livgivende impulser til Langgaards musik, især omkring 1920, hvor operaen Antikrist blev til.
Carl Nielsen derimod lader ikke til at have kendt den yngre Rued Langgaards musik, men i vinteren1907 underviste Carl Nielsen det dengang 13-årige vidunderbarn i musikteori. Det fik dog en brat ende, da Carl Nielsen ikke ville være ”kontrapunktindpisker” - det varRueds far Siegfried Langgaard, der tog sig af den egentlige kompositionsundervisning.

På programmet til koncerten er bl.a. Nielsens "Chaconne" og "Folketone", samt Langgaards "Blomstervignetter" og "Flammekamrene".

Redaktør og koncertvært i DR P2 samt kunstnerisk leder af Rued Langgaard Festival Esben Tange, der er en kendt stemme fra DR's P2, vil fortælle undervejs.
Berit Johansen Tange er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium af Anne Øland, og debuterede fra kammermusikklassen i 2000. Har siden 2002 været ansat som akkompagnatør og repetitør samme sted.
Hun har optrådt som akkompagnatør (hun har tidligere været i Ll. Fuglede flere gange til operakoncerter), kammermusiker og solist i utallige sammenhænge, også udenfor Danmark, bl.a. i Sverige, Finland, Skotland, Frankrig, Singapore og Malaysia.
Berit Johansen Tange har arbejdet intenst med Rued Langgaards musik. Det gælder hans sange, soloklaverværker samt violin-/klaverværker, og hun er fast koncertgiver ved den årlige Rued Langgaard Festival.
Hun har udgivet tre CD'er med soloklaverværker af Langgaard på Dacapo, hvoraf den første blev nomineret til årets P2-pris. 
En samlet indspilning af Langgaards værker for violin og klaver sammen med violinisten Gunvor Sihm, en serie på tre cd’er, er under udarbejdelse.

Ophavsret: